Reglarea mecanicii la pian - pianina

Prin reglare se asigura o precizie crescuta a executiei, eliminandu-se miscarile necontrolate ale componentelor. Aceasta se poate face in cazul urmatoarelor piese:


- reglarea la nivelul pivotului ciocanului elimina jocul lateral, si odata cu acesta, senzatia ca ciocanul bate in gol, in loc sa loveasca in coarda.

- reglarea la nivelul articulatiilor ajuta la depistarea pieselor slabite sau dezlipite si, prin luarea masurilor necesare, la sporirea usurintei de folosire a pianului si cresterea controlului pe care instrumentistul il are asupra pianului.

- reglarea la nivelul surdinelor, prin pozitionarea lor corecta pe corzi, va duce la evitarea intarzierilor in timpul executiei sau a efectului de ecou nedorit.

- in afara de acestea, reglarea mai este necesara si la pedale, la clape si la puterea cu care loveste ciocanul, pentru a va asigura ca instrumentul dumneavoastra functioneaza la adevaratul sau potential.

Dupa cum observati mai sus, reglarea cere mult timp, rabdare si pricepere pentru a aduce pianul sau pianina la un echilibru perfect. Asadar trebuie inclusa in calcularea oricarui pret acordaj pian.